BİREYSEL DANIŞMANLIK

  • Ruya terapisi

Ruyalar kisinin kendi kendine konusmasi ve hesaplasmasidir..Bilinenin aksine  bu konumsalar bilincaltindan gelmez cunku birey ruyada iken olaylari bilincli bir sekilde yorumlar ve cikarimlar yapar.Ruya terapisinde bu ic sesleri , ic konusmalari gorunur hale getirip ,  icimizdeki ben’in bize ne demeye calistigini buluruz.

  • Kişilik bozuklukları

Kisilik bozuklugu;Bireyin çevreye uyum saglayamamasi, günlük işlevselliğinin bozulması, gerilim ve kaygı hali icinde olup, yaşadigi  kültürün beklentilerinden sapma göstermesi ve bu durumun süreklilik tasiyan bir hal almasidir.5 ayri maddede tanimlanmis kisilik bozukluklari sunlardir;

* Antisosyal Tip,
* Sınır (Borderline) Tip,
* Kaçıngan Tip,
* Obsesif Kompulsif Tip,
* Şizotipal Tip.

  • Travma sonrası stres bozuklukları

Bireyin kendisinin , bir yakininin yasamis oldugu veya tanik oldugu, tehdit edici olayi yineleyen  ve asiri boyutta yasiyor olmasi halidir. Travma sonrası stres bozuklugunda aylarca hatta yillarca gorebilecegimiz temel sorunlardan bazilari sunlardir:

  • uykusuzluk,
  • kabuslar,
  • olayla ilgili anıların rahatsız edici biçimde sık sık hatırlanması,
  • sürekli olarak olayın tekrarlanacağı korkusu ve bu nedenle diken üstünde hissetme,
  • kolay irkilme,
  • gelecekle ilgili plan yapamama,
  • yabancılaşma (başkaları beni veya yaşadıklarımı anlamıyor hissi),
  • olayı hatırlatan durumlarda huzursuz olma ve bu durumlardan kaçınma görülür
  • Takıntılar (Obsesif Kompulsif Bozukluk) -  Fobiler - Sosyal Fobi

Takintilar: Takıntı hastalığı psikolojide Obsesif Kompülsif Bozukluk olarak tanımlanır.  Ic zorlanma ile ortaya cikan ve uygunsuz olarak nitelenen dusunce veya davranis kaliplarini devam ediyor olmaktir. Bu düşünceler yani obsesyonlar geldiği zaman kişide büyük bir sıkıntı oluşur ve kişi bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için uygunsuz ve saçma bulduğu halde kendini yapmaktan alıkoyamadığı bazı hareketleri yinelemeye başlar. Bu hareketlere  kompülsiyon  adı verilir. 

Fobiler: Fobi belirli durumlar,canlilar veya nesneler karşısında kişinin yaşadığı endişe ve mantık dışı korku olarak tanımlanabilir.Korku gerçek bir tehlike ile karşılaşıldığında ortaya çıkan gerçekçi bir duygudur.Fobi ise gerçekçi olmayan bir baskı sonucunda açığa çıkan bir duygudur.Hayvan fobileri,kapali yer fobisi (agorafobi), yukseklik korkusu (akrofobi) , ucuc fobisi, tipla ilgili fobiler ( disci fobisi, beyaz onluk fobisi ,MR fobisi gibi )

  • Depresyon

Depresyon kişinin mutlu olma ve hayattan zevk alma yetisini geçici olarak kaybettiği, duygudurumun, düşüncelerin, bedenin ve zihnin saglikli olarak islevselligini yerine getiremedigi bir bozukluktur.

  • Panik Bozukluk

Birdenbire , hic beklenmedik bir yerde ve zamanda ortaya çıkan, asiri yoğun kaygı, bunaltı, korku, sıkıntı karışımı nöbetlerdir.Kişi kontrolunu kaybedecegini , öleceğini, kalp krizi gecirecegini, düşüp bayılacağını, delirip aklını kaybedeceğini, kötü bir şeylerin olacağını düşünür.

  • Psikosomatik rahatsızlıklar

Psikosomatik hastalıklar fiziksel rahatsızlıkların organik kaynaklı olmayıp psikolojik kaynaklı olduğu düşünülen hastalıklardır. Bunlar ozellikle stres, kayıplar ve ayrılıklar yasandiktan sonar ortaya cikar.

ÇOCUK-ERGEN DANIŞMANLIĞI

  • Aile İçi İletişim Becerileri

Anne ya da babanın yeterli sevgi ve ilgiyi gösterememesi, gerekli ve yeterli sözel ve dokunsal iletişimi kuramamaları, doğru ve etkili iletişimi kuramamaları cocuk ve ebeveyninin baslica sorunlarindandir.Bu sorunlari yasayan çocuklarda, bir çok duygusal ve davranışsal sorun ortaya çıkabilir; güvensiz bağlanma davranışı, kolay hayal kırıklığına uğramak, düşük benlik saygısı, duygusal acidan esnekliğe sahip olamamak, karşısındaki ile iletişim sorunlarını çözememek, tahammülsüz olmak, sosyal izolasyon, agresif davranışlar bu sorunlardan bazılarıdır. 

  • Uyum ve Davranış Problemleri

Kardes kiskancligi, grup oyunlarinda uyumsuzluk, oyuncagini esyasini paylasmama, zarar verici davranislar, hircinlik ve huysuzluk temel uyum ve davranis sorunlarindandir.

  • Alt Islatma ve Gece Korkulari

Gece alt ıslatmanın psikolojik ve biyolojik sebepleri bulunmakta ve dogru teşhis ve tedaviyle %98 oraninda ortadan kalkmaktadir.Gece korkusu olan cocuklar sadece karanliktan korkmazlar.Panik halinde olma, mide bulantisi, terleme ve gerceklik algilarinin kaybi gibi belirtiler de gosterebilirler.Kalitimin yanisira huzursuz aile ortami , uyumadan once fazla sivi tuketimi ve yemek yenilmesi bu korkulara sebep olabilir.

  • Dikkat Eksikligi ve Hiperaktivite Bozuklugu

DEHB asiri hareketlilik, dikkat eksikligi ve durtuselik olarak siniflandirilabilir.

Dikkat eksikligi; Beynin biyokimyasal yapisi ile iliskili  yapisal bir sorundur.

Hiperaktivite; Yasitlarina kiyasla surekli hareket halinde olma , oturmadan ziplama , yerinde duramama halidir.

Durtusellik; Sonunu dusunmeden eyleme gecmek demektir.

DEHB ‘nun en belirgin ozellikleri sunlardir:

Unutkanlık

Dalgınlık, hayal âleminde gibi olma

Bir yere giderken sürekli geç kalma

DağınıklıkTembellik

Zevk aldığı işler dışındaki işlerde aşırı isteksizlik

Boş vermiş bir tavır sergileme

Verilen komutlari duymuyormus gibi gorunme veya yapmama

Sakarlık,

Zamanı iyi kullanamama, sürekli oyalanma, zaman yönetiminin iyi olmaması

Başladığı bir işi bitirememe

Çabuk sıkılmak

  • Boşanma ve Çocuk

Yapılan arastirmalar , anne babası boşanmış çocukların diğer çocuklara göre psikolojik problemlerinin olması açısından daha fazla risk altında olduğunu ortaya koymaktadır.’’Bana ne olacak, kiminle kalacagim, bird aha annemi veya babami gorecek miyim ” sorulariyla buyuk kaygi ve korku yasayan cocuga , yas grubuna gore mutlaka yardimci olunmalidir.Bu nedenle bosanma surecinde ciddi bir rehberlik gerekmektedir.

  • Okul Problemleri

Okula gitmeyi istememek, ayrilma anksiyetesi, okulda uyumsuzluk, motivasyon dusuklugu gibi bir cok sorun cocuklarin baslica yasadigi sorunlardandir.

  • Sınavlara Hazırlık ve Sınav Kaygısı

Belli bir duzeyde kaygi duyuyor olmak saglikli olsa da performansi ciddi anlamda etkileyen sinanma korkusuyla ortaya cikan kaygi sucululuk duygusunun da eslik edecegi depresyona kadar sebep olacak kadar zarar vericidir.Bu sebeple cocugun ve ailenin kaygilarini gidermek konusunda yardim almalari gerekmektedir.

RANDEVU ALIN

Uzman psikoterapist Elif Zahide Gök'e hızlı bir şekilde soru sorabilir veya randevu alabilirsiniz.

TOP